Teknologins framfart tillsammans med utvecklingen av bättre och bättre hjälpmedel har sett till så att vardagen kan underlättas avsevärt för seniorerna i vårt avlånga land. Det finns ingen avsaknad av hjälpmedel för både dem med funktionshinder och för dem som helt enkelt vill få lite extra daglig motion eller hjälp.

 

En bra plats där det går att få en händig överblick av ett brett sortiment av hjälpmedel är specifikt hos en hjälpmedelsbutik, och här kryllar det av produkter som kan göra susen för både äldre, dem med funktionshinder och dem som nyligen har opererat sig och nu är i behov av hjälp under vardagen.

 

Händiga hjälpmedel som blir allt vanligare

 

Vilka hjälpmedel är det då egentligen som används som flitigast? Det finns en hel uppsjö av riktigt praktiska hjälpmedel, men vi ska nedan kika på några exempel som dras nytta av till stor grad här i vårt avlånga land.

 

Pedaltränare för att få i gång blodcirkulationen

 

För de som inte riktigt kan komma i gång och träna då ett funktionshinder gör det svårt att cykla, jogga eller promenera kan en pedaltränare bli den ultimata lösningen. Detta är ett motionsredskap som placeras på golvet, och därefter kan användaren sitta på antingen en stol eller i en soffa medan hen trampar. Pedaltränaren är inte särskilt krävande att dra nytta av och ser mest till så att blodcirkulationen hålls i gång och att användaren får lite motion. Pedaltränaren är perfekt att använda när man exempelvis tittar på TV eller läser tidningen.

 

Hopfällbara käppar

 

Om det är dags för en promenad kan det behövas lite extra hjälp, och här kommer käppar in i bilden. Det är många som drar nytta av käppar för att lättare kunna stå och gå, men numera finns det ännu mer händiga käpptyper i form av hopfällbara käppar. Dessa kan vikas ihop när de inte används och blir därför lätta att antingen bära runt på eller att lägga i en väska för smidig transport.

 

Duschpallar

 

Det är ganska krävande för vissa att stå i duschen under en längre tid, och därför kan en duschpall göra susen. Det här är ett hjälpmedel som tillåter användaren att sätta sig ner medan hen duschar, och för att se till så att pallen får plats i varje individs badrum oavsett storlek finns det en lång rad pallsorter. Runda, rektangulära, triangulära och kvadratiska pallar bjuder på sina egna fördelar, så det gäller bara att satsa på den som fungerar bäst i just ens egen dusch.

 

Strumppådragare

 

Ett sista hjälpmedel som är väl värt att tala om är strumppådragarna. Som namnet antyder är detta ett hjälpmedel som ser till så att användaren lätt kan ta på sig strumporna utan att behöva belasta ryggen eller knäna. Det finns varianter som hjälper en att sätta på vanliga strumpor medan andra är till för strumpbyxor, och det kan till och med beställas strumppådragare som hjälper till med stödstrumpor. Vad som än behövs är det nästintill en garanti att det finns ett händigt hjälpmedel som gör susen!

Kategorier: Tankar